Groendaken Tongeren

Groendaken Tongeren

De voordelen van een groendak aanleggen in regio Tongeren

Een groendak aanleggen in Tongeren biedt tal van voordelen. Een groendak heeft een isolerende werking. Het werkt zowel geluidsisolerend als isolerend qua temperatuur – het houdt in de zomer de warmte buiten en in de winter houdt het de warmte binnen.

Een groendak heeft uiteraard een zeer natuurlijke ‘look’. Je dak zal namelijk met de seizoenen mee verkleuren.

Ook heeft een groendak een hele lange levensduur: een groendak gaat maar liefst 50 tot 70 jaar mee. De levensduur van je dak wordt dus meteen ook minstens verdubbeld aangezien de vegetatie een beschermende werking heeft op je dak.

Een groendak aanleggen is goed voor het milieu in Tongeren!

Groendaken dragen namelijk bij tot een afname van de CO2-uitstoot. Ook filteren groendaken fijnstof en verbeteren ze dus op deze manier de luchtkwaliteit die wij dagdagelijks inademen.

Ten slotte zal je regenwater beter afgevoerd worden omdat het regenwater geabsorbeerd zal worden door het groendak

Contacteer ons

Groendak aanleggen Tongeren

De verschillende soorten groendaken

Er zijn twee verschillende soorten groendaken: de intensieve groendaken en de extensieve groendaken.

  • Een intensief groendak is een dak met een tuin op, zoals je een tuin op begane grond kan hebben
  • Een extensief groendak is een dak dat begroeid is met vetplanten, mossen en kruiden die niet veel onderhoud nodig hebben.
Afspraak maken
Groendaken Tongeren

Intensief groendak aanleggen Tongeren

Dit dak kan begroeid zijn met kruiden, grassen, struiken en zelfs met bepaalde bomen! Uiteraard is het met dit type ‘daktuin’ belangrijk om een voldoende stevige dakconstructie te hebben. Een intensief groendak weegt namelijk toch wel wat: meer dan 200 kilogram per vierkante meter. Je kan een intensief groendak ook gebruiken als een normale tuin en het vergt evenveel onderhoud als een normale tuin.

De kenmerken van een intensief groendak zijn dat het geplaatst kan worden op daken met een helling van 1 tot 4 graden, dat de laagdikte dikker is dan 20 centimeter, dat een vergunning en een controle van de kraagkracht vereist is, dat het dak beloopbaar is en dat het veel onderhoud vergt. De prijs van zo’n intensief groendak komt neer op ongeveer 85 à 200 euro per vierkante meter, inclusief de btw en montage.

Extensief groendak aanleggen Tongeren

Dit soort dak is eigenlijk niet of amper beloopbaar, maar het is wel veel lichter dan een intensief groendak.

Een extensief groendak is dus goedkoper, weegt minder en is makkelijker om te realiseren. De kenmerken van een extensief groendak zijn dat het toepasbaar is op daken met een helling van 1 tot 45 graden, dat de laagdikte dunner is dan 20 centimeter, dat er geen vergunning nodig is, maar wel een controle van de draagkracht moet gebeuren, dat het dak niet beloopbaar is en dat het weinig onderhoud nodig heeft.

De prijs van een extensief groendak zal ongeveer komen op een 40 à 100 euro per vierkante meter, btw en montage inclusief.

Groendak aanleggen Tongeren

Welk type van groene daken is het beste voor mij dak?

Indien je liever mossen, kruiden en vetplantjes op je dak wil, kies je best voor een extensief groendak.

Als je liever begroeiing wil met struiken, bomen en grassen, kies je er beter voor om een intensief groendak aan te leggen. Zorg er in dit geval wel voor dat je nagaat of je dakconstructie voldoende draagkracht heeft en houd in je achterhoofd dat deze optie enkel geschikt is voor platte daken met een hellingsgraad tot 4 graden.

Ook kan je kiezen voor een eenlagig, een tweelagig of drielagig systeem. Bij een eenlagig systeem heb je een drainerende grondlaag bovenop de beschermende dakbedekkingslaag. In het geval van een tweelagig systeem, wordt er nog een extra drainagelaag aangebracht onder de grondlaag op het groendak. Indien je kiest voor een drielagig systeem, zal er ook een hemelwaterreservoir aangebracht worden dat al dan niet geïntegreerd zal zijn in de drainagelaag. Dit verzorgt het vochtgehalte van de planten.

Hoeveel kost een groendak aanleggen in Tongeren?

Een groendak aanleggen zal gemiddeld tussen de 40 à 200 euro per vierkante meter kosten. Uiteraard is de exacte prijs afhankelijk van meerdere factoren, zoals de oppervlakte van je dak, hoe moeilijk het is om de werkzaamheden erop uit te voeren enzovoort.

Voornamelijk de onderlagen en het type van begroeiing zullen de meeste invloed hebben op de prijs.

In het geval van een licht groendak is 25 tot 35 euro per vierkante meter wel voldoende voor wat de onderlagen betreft. Indien je een dikkere laag zou leggen, zal een onderlaag 55 à 80 euro per vierkante meter kosten. Er bestaan ook nog duurdere systemen van meer dan 120 euro per vierkante meter, voor intensieve groendaken die erg zwaar zijn.

De prijs voor de begroening op het dak zelf, is niet zo duur. Je kan al zaden kopen voor 5 euro per vierkante meter. Voor mostapijten of voorgekweekte sedumtapijten (sedum is een soort vetplant) betaal je ongeveer 25 euro per vierkante meter en voor kruiden en grassen betaal je ongeveer 40 euro per vierkante meter. Indien je bomen op je daktuin wil, zal dit ook meer kosten.
Kortom, je moet dus rekening houden met verschillende factoren. Vraag dus zeker een offerte aan, dan ben je altijd zeker en zal je niet voor verrassingen komen te staan.

Gratis offerte groendak aanleggen in Tongeren

Wij komen vrijblijvend langs bij u in Tongeren voor een plaatsbezoek zodat we alles samen kunnen overlopen. Nadien krijgt u van ons offerte op maat.