Zwemvijver aanleggen Herenthout

Soorten zwemvijvers

Er zijn twee soorten zwemvijvers die u kan aanleggen in uw tuin in regio Herenthout, namelijk de natuurlijke zwemvijvers en de zwemvijvers die strak vormgegeven zijn.

Het verschil tussen de twee is vaak gewoon de vorm en de manier waarop de randen afgewerkt zijn. Natuurlijke zwemvijvers hebben over het algemeen een ronde vorm, een schuine wand en een oever die vloeiend overloopt in de rest van je tuin. Zwemvijvers die strak afgelijnd zijn, hebben in tegenstelling vaak een vierkantige vorm, wanden die recht gemetseld zijn en afgewerkte overs met hout of natuursteen.

Echter hebben beide soorten zowel een zwemgedeelte als een moerasgedeelte. Het moerasgedeelte wordt beplant met planten die zuiverend werken voor je water, en zijn noodzakelijk om het water biologisch te filteren.

Contacteer ons

Wat is een bio zwembad?

Een zwemvijver of bio zwembad is een vijver die je zo inricht dat je er ook in kan gaan zwemmen. Het is als het ware een soort tuinvijver die groot genoeg en diep genoeg is om erin te kunnen plonsen of baantjes in te trekken.

Het grootste verschil tussen een zwemvijver en een zwembad is dat je in een zwemvijver geen chloorinstallatie moet installeren. Het water blijft gewoon proper dankzij een biologisch zuiveringssysteem van de planten en poreuze stenen in het filtergedeelte van je zwemvijver.

Waarom kiezen voor een zwemvijver?

Een zwemvijver aanleggen is het perfecte alternatief voor een zwembad aan te leggen. Je kan een zwemvijver namelijk zonder probleem integreren in je tuin en indien het niet warm genoeg zou zijn om te zwemmen, kan je genieten van het rustgevende water en de natuur rondom.

Afspraak maken
Zwemvijver aanleggen Herenthout

Zwemvijver aanleggen Herenthout

Een natuurlijke zwemvijver versus een bio zwembad

Met alles wat er tegenwoordig gaande is in de wereld wat betreft de ecologie en het niet duurzaam leven, is een bio bad een super fijn milieuvriendelijk alternatief. In de natuurvriendelijke zwembaden tref je namelijk geen chemische componenten aan, zoals bijvoorbeeld chloor of waterstofperoxide. Het water leeft en de gezonde bacteriën onderhouden je zwembad.
Maar, natuurlijk kan je naast een natuurlijk zwembad, ook wel een natuurlijke zwemvijver genoemd, ook kiezen voor een bio bad. Het grootste verschil tussen deze twee is de manier waarop het gefilterd wordt. Er is geen plantenzone aanwezig in een bio zwembad, maar wel een ecologische filter die het water opklaart zonder het gebruik van chloor. Je kan dus zonder probleem zwemmen in een proper zwembad dankzij een volautomatisch hydrolyse toestel dat zorgt voor de productie van actieve zuurstof. Je creëert hiermee het uiterlijk van een ‘gewoon’ zwembad, terwijl je geen producten gebruikt die de natuur beschadigen zoals chloor, bijvoorbeeld.

Een hybride zwembad

Uiteindelijk kan de de beide opties ook nog samenvoegen, dit wordt een ‘hybride zwembad’ gebruikt. Hierbij gebruik je plantenfiltering tijdens de winter en een mechanische filtering wanneer het zwemseizoen aanbreekt. Tijdens de zomer wordt de plantenzone afgesloten van het gedeelte waarin je zwemt, en wordt er een vijver gevormd.

De voordelen van een bio zwembad

Een bio zwembad is uiteraard veel gezonder, maar je hebt ook meer vrijheid op vlak van esthetiek bij het aanleggen. Je bent niet gebonden aan de ‘klassieke vierkante vorm’. Zo kan je ook een bio zwemvijver aanleggen met een organische look, zoals een natuurlijke vijver met een naadloze oever die moeiteloos overloopt in je tuin.

Ook is het bio zwembad ‘permanent’. Een klassiek bad wordt gevuld met chemische componenten en wordt dan leeggepompt buiten het zwemseizoen of afgedekt met een lelijk zeil. Met een bio bad kan je het hele jaar door genieten van het uitzicht ervan, aangezien de natuurlijke filtering het water het hele jaar door mooi houdt.

Een vijver aanleggen in Herenthout, hoe begin je eraan?

Om een zwemvijver in Herenthout aan te leggen, wordt vaak EPDM-folie gebruikt. Deze folie is gemaakt van rubber en is erg stevig, alsook geeft de folie geen giftige stoffen af aan het water. De folie wordt op maat gemaakt in de fabriek en wordt dan ter plekke uitgelegd. De ondergrond waarop de folie geplaatst zal worden, mag geen scherpe elementen bevatten zoals bijvoorbeeld wortels of stenen. Indien dit wel het geval zou zijn, moet je eerst een worteldoek plaatsen of een ander beschermend materiaal. Dit is nodig om de EPDM-folie te beschermen.

Hierna vul je je zwemvijver. Dit doe je best met water van de kraan. Dit water is namelijk hard genoeg, waardoor de planten goed zullen groeien en de groei van een gezonde bacteriecultuur gestimuleerd zal worden. Uiteindelijk zal het water zachter worden (minder kalk) en dit dankzij regenwater, onder andere.
Je vult je zwemvijver best niet met grondwater, aangezien grondwater veel ijzer bevat. Hierdoor kan je al tijdens de opstartfase veel algengroei krijgen.
Ook regenwater is niet geschikt aangezien het te zacht is om een nieuwe zwemvijver aan te leggen.

Wat zijn de kosten van een vijveraanleg in Herenthout?

De prijzen voor een zwemvijver of een natuurzwembad in Herenthout hangen uiteraard af van je vormelijke wensen. De startprijs voor een zwembad van 8 meter op 4 meter komt al snel op 30000 euro. Echter is een natuurzwembad wel goedkoper in onderhoud dan een ‘gewoon zwembad’.

De prijs van een zwemvijver schommelt dus tussen de 15000 euro en de 40000 euro. Dit is inclusief de btw en de plaatsing.

Zwemvijver aanleggen  Herenthout, de keuze is aan jou!

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden wanneer je graag een zwemvijver zou aanleggen in je tuin in regio Herenthout. Het is belangrijk om eerst eens bij jezelf na te gaan of je liever zou gaan voor een strakker design of een meer natuurlijk ogende zwemvijver en of je graag een biologische zwemvijver zou aanleggen of toch liever kiest voor een gewone zwemvijver dat je vult met kraantjeswater en filtert met natuurlijke planten.